Data publicarii: 08.11.2024

Prima conditie – Conditia fizica

Articol publicat in Metropotam, semnat de Tiberiu Florescu si Paul Kasprovschi

Unul dintre cele mai amuzante mituri despre arte martiale este ca daca le practici “cu adevarat” nu ai nevoie de conditie fizica. Pasamite, tehnica si forta spiritului fac totul in artele martiale. Si in rest nu trebuie sa misti un deget. Maestrii ai imposturii ce promoveaza ideile astea, probabil pentru ca incurca sahul cu sporturile de lupta, nu sufla nici un cuvant despre cata munca e necesara sa obtii o tehnica eficienta. Si ca prima conditie e sa iti construiesti conditia fizica.

Unii spun ca arma nr. 1 a unui sportiv este conditia fizica. As zice mai de graba ca este ca sursa de energie pentru orice masina. Fara ea nu merge! Pentru ca o executie eficienta, corecta si estetica a unui procedeu tehnic, indiferent de sport, are la baza pregatirea fizica.

Nu va speriati! Asta nu inseamna ca daca vreti sa veniti la CombatAnt sau la orice alte cluburi de sporturi de lupta serioase – vi se va cere sa veniti deja cu conditie fizica la purtator – asemeni petrecerilor cu dressing code obligatoriu. Conditia fizica o vom construi impreuna, in timp, urmarind programatic toate aspectele care o compun si pe care e bine sa le punctam. Asadar, conditia fizica e alcatuita din:

Forta, care la randul el este formata din cinci calitati motrice: forta maximaputereamasa musculararezistentaviteza. Fiecare dintre aceste calitati se antreneaza diferit, desigur.
Anduranta. Capacitatea de a rezista la efort timp indelungat. Termenul larg raspandit este “Cardio”.
Mobilitatea. Capacitatea articulatiilor scheletului de a face miscari cat mai ample fara aparitia leziunilor la nivel articular.
Elasticitatea. Capacitatea fibrelor musculare de a se intinde cat mai mult fara aparitia leziunilor la nivel muscular (intinderi, rupturi musculare).
Indemanarea. Capacitatea de a executa cu usurinta execitii impuse.
Coordonarea. Capacitatea de a executa concomintent mai multe sarcini.
Echilibrul. Capacitatea de pastrare/recuperare a pozitiei (posturii) stabile si executarea sarcinilor impuse, in conditii de echilibru precar.

Poate parea mult. Poate parea greu. Vestea buna ar fi ca este chiar mult si greu.

Dar lucrurile astea se construiesc in timp si cu rabdare. Cu ajutorul antrenorilor a caror grija trebuie sa fie sa le dozeze rational (pentru mai multe detalii – sa te rog sa arunci un ochi pe articolele anterioare). Si in timp ce vom construi impreuna toate lucrurile de care vorbeam mai sus si rezistenta la durere va fi mai mare. La fel si curajul. Iar tehnicile vor deveni din ce in ce mai eficiente si mai puternice.

Asa ca daca o sa intalniti vreodata cu un mare maestru care va sustine ca in sporturile de lupta conditia fizica e inutila pentru ca sunt suficiente doar tehnica si forta spiritului – veti avea destule contra-argumente.

Ca sa fie si mai elocventa pledoaria noastra in ceea ce priveste pregatirea fizica pentru mma, va propun trei exemple de pregatire. In primul se urmareste dezvoltarea calitatii motrice putere (forta exploziva), in al doilea si al treilea se urmareste dezvoltarea calitatii motrice viteza, atat cea de executie a loviturilor, cat si cea de deplasare agila:


Articol scris de Tiberiu Florescu

Presedinte si antrenor principal al C.S. Combatant – club sportiv de MMA.
Antrenor cu peste douazeci de ani de experienta.
Licentiat in Educatie Fizica si Sport.
Centura neagra Kyokushinkai
Instrunctor de fitness si culturism.
Maestru al sportului.
Predare si in limba Engleza.

15 articole
Vezi articole