Data publicarii: 08.11.2024

Mixul de zece criterii, cand vrei sa te apuci de MMA

Articol publicat in Metropotam si semnat de Tiberiu Florescu si Paul Kasprovschi

Cred ca frumusetea Artelor Martiale Mixte (MMA – ce practicam noi la Combatant) si a sporturilor de contact in general consta chiar in acest mix surprinzator. Nu numai de discipline de lupta, ci si de stiinta si efort fizic. Sau joaca (toti ne-am jucat de-a lupta cand eram copii) si ideea de a ne impinge mai departe limitele noastre omenesti de rezistenta si frica.

De altfel – de cele mai multe ori, din zonele astea ne vin si motivatiile care ne fac sa ne apucam de sporturi de contact. Poate candva ti-a fost frica si vrei sa devii mai curajos. Sau, poate candva te-ai simtit slab sau nesigur pe tine si vrei sa devii mai puternic.

Dar ce este foarte intereasant – si am simtit asta direct in cei peste 25 de ani de practica si antrenorat – este ca motivatia cu care intri in sala se va transforma o data cu tine. Datorita antrenamentelor, a antrenorului, a colegilor “de sala” se vor transforma miscarile tale, corpul tau, reflexele si felul in care percepi lucrurile. Se vor transforma si felul in care gandesti si motivatiile tale. Consider ca putem sa-i spunem linistiti dezvoltare personala.

Eu cred in dezvoltare personala continua prin sporturile de lupta. Dar exista niste conditii. Prima este sa te tii de treaba. Si, cel putin, la fel de important este sa iti alegi clubul care ti se potriveste si care isi trateaza cu respect si onestitate atat oamenii cat si disciplina.

In randurile de mai jos, Combatant iti recomanda un mix de 10 criterii care sa te ajute sa iti alegi clubul. Spor(t)!

1. Alegerea salii – este de preferat sa se faca in urma unei cercetari prealabile. In cazul in care nu exista informatii, nu ramane decat incercarea de proba a unui antrenament sau doua, care vor lamuri aspirantul daca se afla in locul potrivit. Aici ma refer la atmosfera clubului, la chimia dintre practicant, antrenor si colegi, la metoda de predare etc.

2. Renuntarea la conceptul de  “modul” in care se doreste, de exemplu, transformarea practicantului intr-un luptator neinfricat, spectaculos si invincibil in paisprezece saptamani. Desigur din punct de vedere teoretic se pot asimila informatii, insa, practic, formarea automatismelor, a deprinderilor corecte, are loc in timp si in urma unui antrenament regulat.

3. Rabdarea si perseverenta –  continuari firesti ale criteriului precedent – sunt imperative. Este des intalnit fenomenul in care proaspetii practicanti entuziasmati doresc sa invete cat mai multe tehnici inainte de a le sedimenta pe cele deja predate. Cat despre perseverenta, este bine de stiut ca absentarea de la sedintele de antrenament altereaza grav atat forma fizica (mai rapid), cat si cea tehnico-tactica.

4. Placerea, bucuria participarii la antrenamente. Orice sport trebuie facut in baza propriei dorinte. Din pacate, multi parinti isi imping copiii in salile de gen, pentru ca-i vor mai curajosi, mai viteji etc., adica intruparea aspiratiilor dumnealor. Daca cei mici nu gasesc bucurie intr-un astfel de sport, ajung sa se autosaboteze, ceea ce poate duce la accidentari in speranta ca nu trebuie sa mai participe la sedinte.

5. Respectul aratat fata de antrenor si colegi. Faptul ca se plateste abonamentul nu inseamna ca se poate absenta fara un motiv intemeiat si fara anuntarea prealabila, daca este posibil.
De asemenea, unii practicanti doresc o atentie speciala ca si cum li se cuvine mai mult decat colegilor lor.

6. Indrazneala de a cere lamuriri in cazul in care nu s-a inteles tema sau principiul de lucru. Renuntarea la rusinea paguboasa de a recunoaste ca nu s-a inteles cerinta, tehnica sau criteriul.

7. Participarea efectiva pe toata durata sedintei. Antrenamentul presupune repetitie, care poate deveni plictisitoare. Fiind constienti de acest lucru, trebuie evitata deconcentrarea, pe de o parte, pentru ca se risca exersarea eronata, formandu-se deprinderi gresite, mult mai greu de corectat. Pe de alta parte, exersarea concentrarii pe activitatea prestata are aplicabilitate in orice domeniu al vietii. Ca sa nu mai pomenesc de riscul accidentarilor din neatentie.

8. Asumarea durerii – este limpede ca in sporturile de contact exista impact intre practicanti, ba chiar as merge pana la afirmatia ca lupta reprezinta momentul cel mai distractiv al antrenamentului. De fapt, reprezinta obiectivul pregatirii sportive de gen si este absolut firesc sa contina si ceva durere. De altfel, prin experimentarea controlata a durerii se obtine depasirea ei.

9. Echipamentul – “Safety first!” In orice sport, dar mai ales in cele de contact, este obligatoriu echipamentul de calitate, fara de care se risca afectiuni, uneori permanente, cauzate de echipamentul impropriu de antrenament.

10. Stilul de viata – aici sunt incluse odihna suficienta si alimentatia, care trebuie armonizate progamului unei persoane care alege sa includa sportul in viata sa. Nearmonizarea acestora poate duce, de asemenea, la uzura organismului, la disfunctii si la afectiuni chiar permanente.


Articol scris de Tiberiu Florescu

Presedinte si antrenor principal al C.S. Combatant – club sportiv de MMA.
Antrenor cu peste douazeci de ani de experienta.
Licentiat in Educatie Fizica si Sport.
Centura neagra Kyokushinkai
Instrunctor de fitness si culturism.
Maestru al sportului.
Predare si in limba Engleza.

15 articole
Vezi articole