Data publicarii: 08.11.2024

Intalnire cu frica

Articol publicat in Metropotam, semnat de Tiberiu Florescu si Paul Kasprovschi

Daca dai o cautare a termenului MMA pe YouTube, nu-ti ia mult pana sa gasesti foarte multe rezultate oarecum infricosatoare: brutal knockouts, best knockouts, knockouts compilation, top knockouts etc.

Dar partea cu adevarat de impact incepe daca te impinge curiozitatea mai departe si deschizi filmuletele respective. Cand le frunzaresti – doar asa de divertisment, de dragul filmelor “cu batai” din copilarie, mai de graba ajungi sa te identifici cu castigatorul.

Doar ca in momentul in care te bate gandul sa te apuci de orice fel de sport de contact, cumva incepi sa te uiti la filmele cu pricina cu alti ochi. Si incepi sa empatizezi mai de graba cu “victima”. Probabil, cei mai multi dintre noi ne gandim ca daca ne apucam de vreun sport de lupta, e mult mai probabil sa ajungem ca tipul care si-a luat-o!

Intr-un fel, gandul asta are logica lui, dar asta nu inseamna ca este si adevarat.

Si asta, in primul rand, pentru ca un practicant de MMA sau orice alt sport de lupta – cel putin intr-un club serios – inainte sa ajunga sa lupte, trebuie sa treaca printr-un intreg proces. In literatura de specialitate i se spune “Conditionare”.

In acest acest proces, orice practicant face cunostinta treptat cu toate elementele care fac parte din Mixul acestui sport. Eu i-as spune mai de graba Dozaj, pentru ca fiecare element din Mix este introdus pe rand si treptat, astfel incat fiecare sa si-l asimileze in ritmul sau.

Dar hai sa facem cunostinta cu lucrurile care alcatuiesc mixul– treptat si dozat:

  • Frica
  • Conditia fizica
  • Durerea
  • Tehnica si tactica
  • Comunitatea de luptatori – colegii
  • Bancurile de sala 

In episodul de azi vom vorbi putin mai pe larg mai pe larg despre frica.

De cele mai multe ori, frica poate fi motorul care ne aduce catre un sport de lupta din dorinta de a o confrunta. Insa, tot ea este cea care ne face sa ezitam sa pasim intr-o sala de MMA, pentru ca uneori ne e teama de “bully” care au invatat se se bata si vad noii veniti ca pe niste tinte la indemana.

Din pacate, aceste temeri, sunt uneori indreptatite, insa lucrurile stau cu totul altfel in cluburile care se respecta si care au antrenori responsabili. De altfel, acesta e unul din primele criterii pe care sa le urmaresti cand cauti un club si un antrenor de MMA, despre care am vorbit noi in episodul anterior.

Revenind la frica, eu nu cred ca un om curajos este acela caruia ii lipseste frica, ci acela care sub influenta ei nu da inapoi, ci o confrunta. Asa ca, daca frica ta este sa faci un antrenament intr-un sport de contact, poate e un moment bun sa o confrunti. Fii linistit, toti am trecut pe acolo. Si in plus vei vedea ca pe langa teama mai apare ceva: Curajul.

El se va amplifica cu fiecare antrenament, datorita increderii in propriile forte pe care o vei capata treptat, datorita arsenalului pe care-l vei detine, datorita experientei de lupta pe care o vei acumula.

In plus, frica nu aduce cu sine doar efecte negative. Un efect bun al ei este acela ca ne ajuta sa abordam situatiile si chiar lupta mai inteligent, astfel incat sa limitam pierderile.

Imi amintesc ca am participat odata, cu o coasta fisurata, la un turneu si-mi era frica sa nu fiu lovit mai rau tocmai in ea. In acea zi am avut cinci meciuri si a fost unul dintre cele mai bune concursuri pe care le-am avut de-a lungul carierei mele, pentru ca am reusit sa-mi adaptez maniera de lupta in asa fel incat sa evit loviturile in zona cu pricina si sa nu se afle de slabiciunea pe care o purtam.

Asadar, frica m-a ajutat sa gasesc o solutie inteligenta in ziua respectiva.

Concluzia mea este ca frica este un sentiment firesc si, tinuta in anumite, limite aduce beneficii. Sa ne gandim ca in lipsa ei am fi, mai degraba, ca niste ciudati cu o potentiala inclinare psihologica autodistructiva. Ceea ce invatam in salile de sporturi de lupta este sa ne acceptam propria frica si sa negociem cu ea, impingandu-i limitele cat mai departe, asa incat sa nu-i permitem sa ne paralizeze. Ba chiar pe cat posibil, sa o facem sa lucreze in favoarea noastra.

Spor(t)!


Articol scris de Tiberiu Florescu

Presedinte si antrenor principal al C.S. Combatant – club sportiv de MMA.
Antrenor cu peste douazeci de ani de experienta.
Licentiat in Educatie Fizica si Sport.
Centura neagra Kyokushinkai
Instrunctor de fitness si culturism.
Maestru al sportului.
Predare si in limba Engleza.

15 articole
Vezi articole