Despre respirație
Nasul afectează tensiunea arterială, circulația periferică si consolidează memoria.
Nările pulsează într-un ritm armonizat cu fazele lunii, cu influența soarelui, dar și intr-un ritm propriu în 24 h. (cicluri intre 30′ – 4 h).
Nara dreaptă e ca o accelerație, legata de sistemul simpatic și iriga în special lobul prefrontal stâng (gândirea logică, rațională), cea stângă de parasimpatic, ca o frână, desigur și irigă în special lobul prefrontal drept (imaginația, creativitatea).
Prin respirația nazală sinusurile eliberează cantități uriașe de monoxid de azot, moleculă care ajută esențial la fluidizarea sângelui și la transportul oxigenului în celule.
Nasul este direct conectat cu funcția erectila, dar reacționează si la perioadele ciclului menstrual. Când suntem excitati sexual nările se congestioneaza și ele.
Funcția imună, greutatea, buna dispoziție, circulația sangvină, funcția sexuală sunt puternic influențate de monoxidul de azot. Viagra eliberează monoxid de azot în sânge care descongestioneaza capilarele. Respirația nazală creste de 6 ori nivelul monoxidului de azot din sânge ceea ce duce la absorbția O2 cu 18% mai mare.
Prin respirația nazală se eliberează vasopresina datorită căreia se încetinește funcția rinichilor ca să nu avem nevoie sa urinam în somn.
Longevitatea e dependentă de capacitatea pulmonară. Cu cât plămânii sunt mai mari și mai eficienți, cu atât mai longeviv.
Activitatea fizică moderată mărește cap. pulmonară cu până la 15%.
Diafragma este a doua inimă. Ritmurile inimii și diafragmei trebuie sincronizate.
Respirațiile rapide și precipitate cresc nivelul de dioxid de carbon, iar cele profunde și lente produc mai multă energie organismului. Homeostaza este determinata de echilibrul dintre O2 și CO2.
Expirația este deosebit de importanta.
Expirația prelungită față de inspirație crește toleranța organismului la CO2. Asta duce la o frecvență redusă a respirației, la creșterea rezistenței și îmbunătățirea funcțiilor organismului.
Forma corectă a poziției corpului este litera J (ca la pian: cu spatele drept și cu o ușoară extensie lombară). Atunci are loc cea mai bună respirație abdominală.
Lobii inferiori ai plămânilor sunt inervați parasimpatic iar cei superiori, simpatic. De aceea inspiratiile profunde și rare stimulează sistemul parasimpatic și produc relaxare și calm.
Nervul vag care este o rețea de nervi, asigura buna comunicare a sistemului nervos cu cele mai importante organe și controlează refacerea lor si fluxul sangvin către ele. Respirația de calmare este benefică în acest sens.
Respirația Tummo (Wim Hof) eliberează adrenalină care activează celulele imunitare necesare vindecării și eliminării microbilor și infecțiilor.
Creșterea brusca a nivelului de cortizol tine sub control markerii inflamatori.
Jetul de noradrenalina direcționează sângele din organele de reproducere, piele și stomac către mușchi, inimă, creier și alte zone esențiale în situații limită. Trupul se încălzește, iar farmacia creierului eliberează opioide naturale în fluxul sangvin, dopamină și serotonină.
Apneea duce la creșterea tolerantei la CO2. Prin asta crește rezistența la efort si la un bun echilibru emotional.
Oxigenul permite schimbul de electroni în țesuturi. Pentru menținerea sănătății și longevității trebuie sa ne inundăm organismul cu oxigen prin respirație mai puțină, nazală, abdominala și lentă. Cel mai potrivit ciclu este cel cu inspiratii si expiratii care dureaza cate 6”.
Concluzii:
- Închide gura
- Respiră pe nas
- Expirație completă
- Tummo (Wim Hof)
- Apnee
- Respiră puțin și lent (6”)
Cateva exerciții de respiratie
În toate tehnicile de respirație trebuie sa participăm și psihic, cu dispoziție pozitivă.
Respiratia abdominală:
Este cea in care se misca doar abdomenul. După 20 de respirații abdominale scade tensiunea arterială, iar după doua săptămâni de practică se permanentizează. Calmează emoțiile, grăbește refacerea după efort, stimulează digestia și reglează activitatea intestinelor, masează perfect organele abdominale.
Pentru longevitate, inspiratia si expiratia trebuie sa dureze cate 6”.
Aceasta respiratie trebuie sa fie de fapt, respiratia predominanta din vietile noastre.
Respirația completă:
Nu implică neapărat inspirație forțată. Ea ventilează toată suprafața plămânilor, astfel se evită îmbolnăvirile plămânilor. Se executa prin inspiratie ampla in ordinea: abdomen, piept, clavicule si se expira complet in ordine inversa.
Senzația de frig este alungată prin câteva respirații complete.
Calitatea sangvină este dată de gradul de oxigenare. Neoxigenat corect, sângele va avea o influență mai puțin benefică asupra organelor.
Lipsa mișcării diafragmei duce la îmbolnăvirea aparatului digestiv.
Sist. nervos este afectat de concentrația de O2 sangvin.
Respirația de curățire:
– se inspiră complet plus încă o inspirație forțată, oricât de mică.
– se menține apnee pozitivă 5″
– se expiră total în jeturi scurte, cu buzele strânse, fără umflarea obrajilor. Să se audă puțin vocea în timpul jeturilor.
– ciclul se execută de 3 – 5 ori la finalul antrenamentului si după alte exerciții de respirație.
Respirația Wim Hof, pentru creșterea imunității, modificată și pentru creșterea rezistenței la efort:
Aceasta tehnica este pentru energizare.
– 30-40 de respirații complete și alerte (vreo 2′).
– la ultimul ciclu, expirație naturală (75%) și apnee negativă maximă, după care, inspirație adâncă si 15″ de apnee pozitivă și se reia ciclul.
– Se execută 3 cicluri, iar după ultimul se menține și apnee pozitivă maximă, în loc de 15″.
Respirația ritmică:
Respiratie de energizare.
Se execută respiratia completă. Inspirația și expirația sunt egale, iar apneele durează jumătate din timpul primelor.
Desfundarea nasului (Konstantin Buteyko)
Din sezut
– se inspira pe nas fara sunet
– se expira pe nas
– apnee negativa cu nasul presat intre degete
– se leagana usor capul inainte si inapoi, in acesta pozitie, maxim posibil
– cand nu se mai poate, se inspira exclusiv pe nas.
– calmarea respiratiei cat mai rapida
– se reia procedura dupa 30″.
– se repeta de cate ori e necesar pana se descongestionează
Respiratie de calmare, control emotional si de stimulare a refacerii dupa efort:
Din decubit dorsal (intins pe spate)
Se executa respiratii abdominale sau complete, in care inspiratia se face in viteza naturala, iar expiratia este calma si dureaza cel putin de doua ori mai mult decat inspiratia.
Box Breathing
Respiratie de calmare si control emotional.
Respiratia poate fi abdominala sau completa si este formata din patru faze care se reiau pe toata durata sedintei: inspiratie, apnee pozitiva, expiratie, apnee negativa. Toate fazele respiratiei dureaza identic. Se incepe cu 4 secunde, iar pe masura ce devine confortabil se mareste durata fazelor.
Surse:
Jaws – de Paul Ehrlich
Respiratia – de James Nestor
Autosugestie si relaxare – de Irina Holdevici