Femeile si autoapararea
Autoapararea doamnelor si domnisoarelor reperezinta un subiect foarte discutat in general si disputat in particular intre stilurile de lupta. Sper sa nu dezamagesc pe nimeni cu parerea mea in legatura cu acest subiect propus de Noizz.
De-a lungul vremii, am avut placerea sa cunosc cateva sportive din zona artelor martiale, fie colege de club sau de lot, din vremea cand eram sportiv, fie in cadrul clubului nostru de MMA, Combatant, unde imi desfasor antrenamentele in prezent. Unele dintre ele, sportive de performanta, cu palmares si reale calitati de luptator, au reusit sa provoace admiratia celor care au avut oportunitatea sa le vada in actiune. Acestea sunt cele care sunt prezente la toate antrenamentele, care abordeaza pregatirea foarte serios, in cadrul sedintei. Sunt cele care isi asuma disconfortul care vine in diverse forme in cazul sporturilor de contact: oboseala, chef de antrenament, timp alocat, durere. Vreau sa mai accentuez un detaliu: aceste sportive sunt cele care au avut activitate fizica inca din copilarie, (jocurile copilariei desfasurate afara, cu alti copii, etc.), prin care si-au dezvoltat calitati motrice si miscari fundamentale. Asftel, au luat un start bun, la timp in domeniul miscarii, al activitatii sportive.
In ceea ce priveste autoapararea, am avut oportunitatea sa discut, de-a lungul vremii, cu cateva dintre ele. Nici macar cele mai dure dintre ele nu ar aborda fatis o situatie de conflict cu un barbat, sau mai rau, cu un grup.
In principiu, atacurile asupra femeilor au doua motive: furtul sau violul. Mai exista si alte motive, dar ar fi irelevant sa le enumar, pentru ca nu aduc nimic in plus momentului initial de agresiune.
In cazul unui pericol sesizat din timp, elementul surpriza reprezinta alternativa cea mai sigura a unei femei. Facand-o pe victima, scade vigilenta agresorului, si e perceputa ca o persoana care, de frica, a renuntat la aparare si spera la mila lui. Abia in acest moment poate actiona surprinzator si precis cu tehnici de lupta, in asa fel incat sa iasa rapid din situatie si sa paraseasca si mai rapid scena agresiunii.
In cazul unui atac prin surprindere, daca victima nu si-a pierdut cunostinta, nu mai este timp pentru rolul femeii slabe, ci trebuie actionat tot rapid si precis, si tot pentru crearea oprtunitatii degajarii locului agresiunii. In acest caz, psihicul si automatismele au rolul esential. Acestea se formeaza doar in cazul unei pregatiri constante si de durata in cadrul salilor cu sporturi de contact, unde se poate face sparring la toate intensitatile.
In cazul in care atacul are loc intr-o incapere din care nu se poate iesi, nu mai ramane decat varianta “totul sau nimic”, pentru care factorul psihologic este determinant.
In cazul furtului, poate ca uneori e mai bine sa se cedeze obiectul, sau portofelul in locul unei escaladari violente a situatiei. Insa in cazul violului, al pericolului de moarte, sau a pierderii integritatii fizice, nu mai este loc de negociere, pregatirea eficienta putand salva situatia.
Asadar, ceea ce doresc sa evidentiez este faptul ca simpla informatie despre cum te poti salva dintr-o situatie de agresiune, nu este suficienta. In acele momente, apare starea de soc, de “inghet”. O persoana neantrenata, va paraliza, nu va putea reactiona salvator. Frica este un element prezent si sanatos in vietile noastre. Prin antrenament invatam sa o controlam. Nu o negam, invatam sa traim cu ea in mod sanatos si sa actionam inspre binele nostru chiar si-n prezenta ei. Am mai avut ocazia sa discut despre acest subiect: nu exista scurtatura! Nu te poti pregati in cateva “lectii magice” pentru situatii de agresiune daca pana acum nu ai avut contact cu asemenea pregatire. Nu este suficient sa citesti despre asta.
Femeile care doresc sa se aiba sanse de autoaparare trebuie sa se antreneze constant si serios. Crearea automatismelor se face prin repetitie sustinuta. Precizia si impactul, de asemenea cer pregatire. Alaturi de un antrenor inveti punctele sensibile sau chiar vitale, in care este cel mai eficient sa lovesti si exersezi tehnica in mod repetat. Pana si fuga de la locul agresiunii necesita un nivel considerabil de conditie fizica. De asemenea, Imaginati-va cum ar fi sa iti creezi oportunitatea sa-l lovesti, dar sa nu-l nimeresti; sa-l nimeresti, dar sa nu simta nimic pentru ca n-ai putere sau pentru ca n-ai stiut sa descarci forta la impact. In aceste situatii agresorul se infurie, s-a pierdut elementul surpriza si devine si mai greu de scapat din situatie. Sau cum ar fi sa reusesti totusi sa fugi, dar sa-ti dai sufletul in cativa pasi, pentru ca esti prea comoda sa mergi in mod regulat la sport?
Am mai spus-o, nu subscriu unei stari de teama si vigilenta paranoica, generatoare de stres si toxica pentru o atitudine sanatoasa de viata, cred intr-o atitudine de prezenta si vigilenta acordata locului si momentului in care te afli. Astfel, recomand pe langa pregatirea de lupta din sala, cateva reguli intuitive pe care femeile le pot aplica pentru evitarea acestor situatii:
- Evitarea invitatiei la furt: bijuterii, bani, portofel la vedere, geanta deschisa,
- Colturile cladirilor se ocolesc mai larg, in special seara si-n locuri izolate,
- Atentie sporita in parcari in general, si cand te apropii de masina proprie,
- Nu intrati in lift cu persoane dubioase,
- Atentie sporita cand vorbiti la telefon, sau ascultati muzica in casti,
- Atentie la vestimentatie,in special cand nu sunteti insotita,
- Evitarea contactului vizual, cu calm, nu cu frica, ci cu stapanire de sine,
- Daca se pleaca seara de la slujba, e de preferat insotirea cu alti colegi/colege, macar pentru o bucata de drum
- In cazul in care detineti un spray lacrimogen, tineti-l la indemana! Nu undeva in fundul gentii.
- Si nu in ultimul rand, ascultati-va intuitia pentru care sunteti recunoscute!
Daca am zdruncinat impresia ca este simplu sa te aperi, nu-mi cer scuze. Este mai usor doar daca te ocupi de pregatire. Din fericire este mai simplu sa eviti situatiile de acest gen. Pentru evitarea lor este suficient sa va creati un set de reguli in genul celor de mai sus si sa incepeti sa le puneti in aplicatie de acum. Dupa o vreme, veti observa ca le aplicati fara sa va mai ganditi la ele. Este un pas important facut in favoarea dumneavoastra. Daca doriti mai mult, cautati o sala de sporturi de contact, cat mai la indemana si incepeti antrenamentul. Veti avea surpriza sa gasiti si alte satisfactii in el, cum ar fi bucuria sportului de contact de care va doresc sa nu aveti niciodata nevoiein societate.
Spor(t)!