Antrenamentul cu coarda
Saritul corzii este imposibil daca nu se executa corect. Coarda in sine este antrenorul, pentru ca te obliga sa executi miscarea corect, altfel te impiedica la propriu sa continui persistand in miscari gresite. Alte activitati populare cum sunt alergarea sau cilclismul pot fi efectuate chiar si cu o forma gresita, prin diverse compensari de slabiciune sau de tehnica, consolidand astfel modele gresite de miscare, de cele mai multe ori, fara ca sportivul sa realizeze aceasta. Acestea duc la o eficienta scazuta a activitatii si la accidentari.
De asemenea, coarda permite lucrul variat pentru partile corpului stanga si dreapta, ceea ce nu se intalneste in alergare, sau ciclism, in care miscarea este simetrica pe ambele parti.
In timpul exercitiului coloana se gaseste in pozitia ei inalta si aliniata, ceea ce obliga la o perfecta coordonare a musculaturilor abdomenului si spatelui pentru obtinerea unei presiuni uniforme in jurul mijlocului, exact cum se obtine prin purtarea centurii de bodybuilding in lucrul cu greutati.
Saritul corzii intareste mijlocul (core). S-a dovedit ca rapiditatea este rezultatul conlucrarii dintre un trunchi stabil tinut intr-o pozitie anatomica corecta si membre relaxate. Cu cat trunchiul se afla intr-o pozitie mai corecta, cu atat membrele sunt mai relaxate si pot fi miscate mai rapid.
Coarda este excelenta pentru educarea vitezei de reactie si a schimbarii de directie prin faptul ca te obliga sa te misti pe varfuri prin sarituri usoare si eficiente.
Un alt avantaj al lucrului pe varfuri este protejarea genunchilor la schimbarile de directie prin pivotare. Executata corect, pe varful piciorului, elimina tensiunea de rotatie din genunchi care apare in cazul in care se incearca pivotarea cu toata talpa pe sol, pentru schimbarea directiei de deplasare.
Pentru cei mai neexperimentati in ale sportului, este o activitate mai sanatoasa pentru articulatii si coloana prin faptul ca se executa exclusiv pe varfuri, spre deosebire de alergare (jogging), pe care multi o executa pe calcai.
Este necesar un timp mai scurt de antrenament pentru aceleasi rezultate din punctul de vedere al conditiei fizice decat in cazul alergarii sau ciclismului, pentru ca necesita o tehnica mai pretentioasa si activeaza mai multe grupe musculare, atat de miscare cat si stabilizatoare. Este o activitate de mare consum energetic.
Ajuta la imbunatatirea tehnicii respiratiei necesare revenirii in cat mai scurt timp pentru o noua repriza si la insusirea respiratiei cu abdomenul tinut in tensiune prelungita.
Coarda este accesibila, oricand si aproape oriunde si este usor de transportat. Este un excelent exercitiu de coordonare, sincronizare si de imbunatatie a conditiei fizice, prin antrenamentul cu intervale.
Pentru antrenamentul de anduranta cu intervale se executa reprize care contin alternarea forcingurilor scurte de efort maxim (intre 10 si 30 secunde), cu perioade duble de ritm de revenire. Pentru atingerea obiectivului, repriza trebuie sa contina minim patru intervale.
Pentru antrenamentul de viteza se executa serii scurte la viteza maxima, urmate de pauze lungi pana la refacerea deplina (la acelasi nivel ca la inceputul primei serii).
Spor(t)!