Interviu – Zile si nopti
Cu ce e deosebit MMA-ul fața de un alt sport de contact?
MMA-ul este un sport de lupta special pentru ca reprezinta incununarea luptei fara arme. Este foarte versatil din acesta cauza, astfel incat orice combatant, in urma unei pregatiri serioase, are posibilitatea sa conduca lupta in zona care-l avantajeaza. Unora le convine mai mult lupta la sol, altora in picioare, unora le convine mai mult lupta cu submisii, altora, dominarea adversarului prin lovituri, etc.
Ce te-a atras pe tine personal la acest stil de luptă?
Personal, m-au atras doua motive:
– primul se regaseste in raspunsul de la prima intrebare. Am vrut ca daca tot fac un sport de lupta, sa fac sportul de lupta cel mai eficient
– al doilea motiv este complexitatea acestui sport. Ma aflu de peste treizeci de ani in sfera sporturilor de lupta si in contiunare invat noi tehnici sau noi subtilitati legate de acest domeniu.
La ce ar trebui să se aștepte cineva care alege să se apuce de MMA?
– Cred ca in primul rand la rabdare. O voi spune de cate ori mi se va da ocazia. Este o iluzie sa crezi ca in cateva luni vei deveni un luptator de MMA, care va executa tehnici si tactici spectaculoase. Formarea deprinderilor se face in timp. Apoi sa se astepte si la o anumita doza de suferinta benefica, proprie oricarui sport. Pentru mine este o placuta suferinta, pentru ca roadele ei sunt pe masura.
Sunt mulți care evită sporturile de contact de frică. Cât de importantă e frica în practicarea MMA-ului?
– Este la fel de importanta pe cat este si in viata. Este cunoscut procedeul de vindecare a fricilor prin terapia bazata pe expunerea VOLUNTARA SI GRADATA a persoanei la situatiile care o sperie. Daca ti-e frica de bataie, sub indrumarea unui antrenor responsabil, in cadrul unui club de arte martiale, ai aceasta oportunitate. Important de retinut este ca rezultatul nu este ca nu-ti va mai fi frica, ci ca vei dezvolta curajul de a o infrange, de a actiona in ciuda ei, in situatiile de criza.
Cum arată „elevul” ideal de MMA, ce calități ar trebui să aibă?
– Daca vorbim despre cei care o fac competitional, in primul rand tinerii care se apuca de MMA, sa vina cu bucurie la antrenament si nu pentru ca ii dau parintii branci in sala. O alta calitate obligatorie este sa se antreneze si singur, asta traducandu-se printr-o motivatie de autodepasire continuta de sportiv si dorinta de progres, acestia sunt cei care lucreaza constiincios si cand antrenorul este cu spatele la ei. Si desigur, cu cat mai multe calitati atleticenative, cu atat mai bine.
– Daca vorbim de persoanele care doresc sa faca MMA fara obiective competitionale, ar trebui sa aiba bucuria ca se afla la antrenament, dorinta, bunavointa si rabdare, pentru ca tot vorbiram mai devreme despre ea.
Dacă ești pus în fața unei bătăi pe care n-o poți evita, care e primul și cel mai important lucru la care trebuie să te gândești, să-l ai în vedere?
– Stai inafara distantei de lovire! Ca sa poti avea o reactie eficienta, la timp, la atacul agresorului, este imperativ sa-l obligi sa se deplaseze odata cu actiunea lui agresiva. Daca stai in distanta de lovire mai mult ca sigur ca nu vei apuca sa reactionezi la timp.
– Scaneaza agresorul daca are vreo arma! Asta ca sa-ti poti alege tactica potrivita.
– Scaneaza scena luptei dupa potentiali agresori multipli! De asemenea pentru abordarea potrivita a situatiei.
– Evita lupta la sol, iar daca totusi se ajunge acolo, termin-o rapid si revino in picioare! Asta pentru eventualitatea ca poate ai de-a face cu agresori multipli. In asemenea cazuri esti mult mai vulnerabil la sol. Aici cititorul isi poate pune intrebarea: “de ce sa mai invat lupta la sol daca nu este recomandata in caz de agresiune?” Pentru ca stapanind si acest segment al luptei, nu te vei panica in cazul in care se ajunge in acesta situatie si iti vei putea pastra calmul si vei avea solutiile tactice si tehnice de incheiere rapida a luptei la sol, sau de recuperare rapida a pozitiei de lupta in picioare.
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o practicând sporturile de contact?
– Nu stiu daca este proprie numai sporturilor de contact si nici daca este cea mai importanta, insa una dintre cele mai valoroase lectii a fost gestionarea victoriei si a infrangerii. Sa nu jubilezi in deradere fata de adversarul invins, mai ales ca in sporturile de contact victoria are o conotatie aparte, si sa primesti cu demnitate infrangerea, nu cu isterie sau cu resentiment fata de invingator. Intr-un cuvant: caracter.
Cum te poate schimba practicarea unui sport de contact?
– Te schimba sau te formeaza, daca esti foarte tanar, atat spiritual cat si fizic.
Cateva repere spirituale:
- disciplineaza si si dezvolta abnegatia,
- constientizarea atat a slabiciunilor cat si a punctelor forte pe care le detii,
- gestionarea si controlul fricilor
- rezistenta crescuta la stres
- inveti ca o persoana poate sa aiba alta valoare decat ai crezut la prima vedere.
- dezvotarea mentinerii atentiei asupra unui subiect (putere de concentrare),
- innobileaza cartacterul. De exemplu te educa sa participi si sa traiesti dupa un set de reguli. Ce valoare poate avea o victorie intr-un meci in care ai trisat? Asta se mai traduce si prin respect atat de sine, cat si pentru ceilalti.
Cateva repere fizice:
- dobandirea sau mentinerea unei sanatati mai bune,
- gestionarea greutatii,
- frumusete fizica,
- forma fizica mai buna prin imbunatatirea rezistentei, fortei, puterii, vitezei, coordonarii,
- prin secretiile de endorfine din timpul miscarii se instaleaza o stare de bine si de bucurie, etc
Spor(t)!